Je Milan Knížák podivný kelt? (19. 1.-15. 3. 2008) Tisk E-mail


Galerie Vernon
MILAN KNÍŽÁK - PODIVNÝ KELT

Pražská galerie Vernon představuje velmi kontroverzní výtvarný počin nově ustavené výtvarné skupiny pojmenované po řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi. Umělci ze skupiny nazvané Guma Guar se od roku 2003, kdy vznikla zabývají především ironizováním mediální a komerční reality současnosti. Jejich aktuální projekt se zaměřuje na kritiku finančních mechanismů, který podle nich nepřípustně zasahuje do „výsostných vod " umělecké tvorby a nekontrolovatelným vlivem státních institucí na současného vizuálního umění. Státní instituce symbolizované především osobou generálního ředitele Národní galerie Milna Knížáka si osobují právo a moc určovat a korigovat nejen skrze tyto finanční mechanismy, co je kvalitní v současné umělecké tvorbě viz. nedávno vzniklá cena Národní galerie 333 či pravidelné neprůhledné nákupy této instituce.

Foto z instalace
  1968, akryl na plátně, 120x70, 2008, 120 000,– Kč   Galerie Vernon  
  Destruovana hudba, série 14 upravených gramofonových desek, 2008, 170 00,- Kč   Vwelký umělec, laminát, email, akryl, 2008, 140 000,- Kč   Pokora, akryl na plátně, 150x120, 2008, 450 000,– Kč  

 V neposlední řadě také tento výstavní projekt napadá nejasný pojem autorství fungující v současné umělecké tvorbě.
Výstava divákovi představuje kopie děl Milana Knížáka z let devadesátých, kdy jsou tato díla opatřena velmi přehnanými cenami. Z hlediska vizuálního umění vlastně o nic nejde, je to jen pouhý žert. Ovšem, když se zamyslíme nad absurdní situací, která kolem postavy Milana Knížáka panuje, kdy jako ředitel Národní galerie kupuje sám od sebe za přehnané ceny umělecká díla, je tento projekt varujícím upozorněním na fakt zneužívání moci. O to je tato situace zajímavější, že někdejší buřič a rebel, člen respektovaného mezinárodního uměleckého hnutí Fluxus se v „po revoluční" době, díky moci mu svěřené, vyvinul v diktátorskou osobnost s despotickými rysy , která nesnese kritiku a likviduje své oponenty. viz. Vyhození Jiřího Davida z AVU či vykázání Ceny Jindřicha Chalupeckého mimo prostory NG. Milan Knížák se de facto stal přímím opakem toho proti čemu v mládí vystupoval, tedy panem generálním ředitelem, úředníkem soudružského typu. Skupina Guma Guara tvrdí : „Je nepřijatelné, že on jako praktický umělec je ředitelem Národní galerie a z těchto mocenských pozic poškozuje umělce, kteří mu z různých důvodů nevyhovují. To je střet zájmů, který by jinde nemohl projít. A jedna z nejskandálnějších věcí je jeho vlastní socha přímo před Veletržním palácem. Jiná věc je, že jeho tvorbu a postoje z konce šedesátých let považujeme za zajímavé, dnes je ale jen člověk, který svou moc zneužívá."

MKZ
Galerie Vernon
Heřmánková 12, Praha 7
www.vernonfineart.cz
www.vernonprojekt.com
WWW.MYSPACE.COM/MILANKNIZAK
MILAN KNÍŽÁK NENÍ MILAN KNÍŽÁK
www.ct24.cz/kultura/index_view.php?id=249664
SKUPINA KNÍŽÁK SE PŘEDSTAVUJE
www.lidovky.cz/skupina-knizak-se-predstavuje-dea-/ln_kultura.asp?c=A080123_104634_ln_kultura_nev